marți, 10 iulie 2012

PROGRAMUL SECTORIAL COMENIUSMobilităţi individuale – Formare continuă pentru personalul implicat în educaţie din învăţământul preuniversitar

Le "Grand Tour” en Europe: art, paysage, jardins, créativité, innovation
Porto, Portugalia, 22-26 august 2011

   Orașul portughez Porto a reprezentat locul ideal de întâlnire pentru cei 18 participanți (din Italia, Spania, România) la stagiul de formare cu o temă deosebit de generoasă ”Le "Grand Tour" en Europe: art, paysage, jardins, créativité, innovation”, desfăşurat  în perioada 22-26 august de către Associazione Laboratorio del Cittadino Onlus, Castiglione del Lago din Italia, formator fiind doamna Mariella Morbidelli. Participarea mea la acest stagiu a fost posibilă datorită celor două surse de finanţare: Comenius-LLP - Programul de Învățare pe Tot Parcursul Vieții, respectiv Fondul  Social European-POSDRU. Au fost cinci zile de vizite, de studiu și experimentare, de socializare între cursanții proveniți din spații de cultură diferite, dar și de dezbateri, schimburi de idei și experiențe în cadrul atelierelor de lucru. Programul a fost dens, dar cu o puternică încărcătură emoțională.
   Porto, oraș cosmopolit, dar în același timp cu un puternic iz tradițional, ne-a uimit cu pitorescul și splendorile sale. Beneficiind de un ghidaj profesionist, ne-am îmbogățit sufletește și intelectual prin vizitarea unor obiective-simbol ale orașului: cartierul Ribeira, centru istoric, cu case pitoresti presarate în jurul portului, Biserica Sao Francisco, lacaș gotic împodobit cu sculpturi baroce, catedrala Se, ce domină orasul cu alura sa impunatoare, gara Sao Bento (fostă mănăstire) decorată cu azulejos, capodopere în alb și albastru, Palatul Bursei, Turnul Clericilor, Fundația Serralves (muzeu, parc, centru cultural), Palatul de Cristal cu splendidele sale gradini ce amintesc de parcurile renascentiste italiene etc.  
Croaziera pe Rio Douro ne-a oferit posibilitatea de a admira frumusețile orașului si podurile sale spectaculoase din postura de ”navigatori”, iar participarea la un spectacol de fado ne-a transpus în atmosfera sa boemă. Inclus în periplul nostru, orașul Guimaraes, viitoare capitală culturală europeană în 2012, dar și leagăn al națiunii portugheze, este dominat de castelul medieval de sec. X, dar se mai poate mândri si cu alte monumente istorice și de arhitectură: Vila Flor, Biserica do Carmo, monumentul Salado etc.
   Stațiunea Vila do Conde ne-a uimit, de asemenea, prin bogăția tradițiilor și a frumuseților naturale. Am putut astfel admira măiestria dantelăreselor la Bobbin Lace Museum (Muzeul  Dantelei), care ilustrează istoria acestei îndeletniciri tradiționale, am vizitat Museum of naval construction (Royal Customs House), apoi ne-am numărat printre ”membrii echipajului” unei caravele (reconstituire) din vremea marilor descoperiri geografice.
    Metoda aplicată de formator cu rezultate foarte bune a fost ”recherche-action-formation”, care a îmbinat armonios cercetarea, observația directă pe teren, studiul individual, toate informațiile obținute astfel fiind apoi trecute prin filtrul interior și interpretate prin prisma proprie, apoi împărtășite celorlați cursanți în cadrul atelierelor de lucru si discuțiilor libere. În cadrul atelierelor de dezbateri comune s-au punctat aspecte legate de diversitate și multiculturalism, s-au împărtășit experiențe profesionale specifice țărilor de unde proveneau participanții (Italia, România, Spania) și metode de aplicare a cunoștințelor dobândite prin acest stagiu în activitățile cu elevii, dar și experiențe dobândite prin proiecte anterioare ca o bază a unor posibile proiecte viitoare comune.
   Pentru mine a fost o experiență inedită această întâlnire dintre artă, istorie, peisaje și o voi împărtăși elevilor, părinților, colegilor, întregii comunități.

                   Prof. Monica Pescaru, Colegiul Tehnic ”Petru Poni” Roman

                                               

Niciun comentariu: